aromaterápiaMi is az az aromaterápia?

Az aromaterápia során a növények különböző részeiből kinyert olajokat használjuk terápiás vagy kozmetikai célokra, ezzel elősegítve az egészség megőrzését, a jó közérzetet, testi lelki egyensúly fenntartását.
Az illóolajok a bőrbe masszírozva, belélegezve perceken belül bekerülnek a véráramba, igy szervezetünk egészére hatnak.


Az aromaterápiát már az ókor óta használták seb gyógyításra, fertőtlenítésre, gyulladás csökkentésre, szépészeti célokra, de akár a háztartásban is szerepük lehet takarításban, levegő illatosításban, vagy akár még házi kedvencünk bolháinak távoltartásában is.

 

Az aromaterápia kialakulásának állomásai:

Ókor:
egypt and oilsEgyiptom:

Úgy tartják, hogy az ősi aromaterápia Egyiptomból indult útjára, ahol időszámitásunk előtt már 4500 évvel használták ezt a gyógyitási módszert. Az illatos kenőcsöket istenektől valónak tekintették. Gondoljunk csak a balzsamozásra, ahol erőteljes fertőtlenítő hatású illóolajokat használtak, amelyek baktérium és gombaölő hatásuknak hála napjainkig megőrizte a test szöveteit és igy fennmaradtak a fáraók múmiái. 

Kina:

Az i.e. 2700 körül írt Nagy Gyógynövénykönyvben 365 gyógynövényt volt megtalálható, eszerint az ókori Kínában is jól ismerték az aromákat. Tudásuk szinte megegyezett a mai szakemberekével, akik kb. 400 féle olajat használnak..

Ayurvedic Medicine
India:

Az ajurvédikus gyógymód, melynek alapja az illatos olajok alkalmazása, nagyjából 3000 éves múltra tekint vissza. Az ájurvéda jelentése szó szerint: „tudomány az életről“, az egészséges életmód elveiről alkotott legősibb holisztikus orvosi rendszert képviseli.

 
Görögország:

Ahogy az egyiptomiak, úgy a görögök is ismerték az olajok gyógyitó tulajdonságait. Hippokratész, az orvostudomány atyja, az olajok használatát ajánlotta a pestis megelőzésére is. Athén utcáin pedig olajjal töltött füstölőket állítottak fel a betegség megfékezésére. . A kor hires katonaorvosa Dioszkoridész 60–64 körül írta „A gyógyító anyagról" című lexikális jegyzékét. A jegyzék a gyógynövények neveit, hatásait, azok alkalmazását tartalmazza, rajzokkal együtt.

RomaRóma:

Állitólag Néró házában egy különleges csőrendszeren keresztül illatanyagokat juttattak a szobákba. Julius Cézár idejében a nyilvános fürdőkben testmasszázst is kérhettek, amelyhez illóolajokat használtak. De az ókori görögök és rómaiak belsőleg is alkalmazták az illóolajokat, az étkezésekhez rózsaolajat használtak, mert úgy gondolták a rózsaolaj segíti a májműködést és az emésztést  

A középkor nem csak sötét volt, de büdös is

középkorA keresztes lovagok ugyan elhozták magukkal az olajakat és illatszereket Európába, de ez a testápolás „színvonalán” és gyakoriságán nem sokat változtatott. Az olajokból illatszereket készítettek, melyeket főként a kellemetlen szagok elnyomására használták, a fürdés akkoriban nem volt divat.
A gyógy- és fűszernövényeket a kolostorok kertjeiben nevelték a szerzetesek. Latin- és görögtudásuknak köszönhetően átmentették a kolostori orvostudományba a görög-római ókor, az antikvitás orvostudományát. A kolostorokban gyógynövénykertek létesültek, a szerzetesek gyűjtötték és termesztették a gyógynövényeket, az ő kezükben volt az aromaterápia is. A kolostori gyógynövénykertet herbariumnak nevezték. A herbákat ma gyógynövényeknek nevezzük. Ők készítették az illóolajokat és gyógyító hatásukat újra felfedezve alkalmazták is azokat.
Később, a XVIII. század végéig járták egész Európát a gyógyfüveket és olajokat áruló „doktor” titulussal ékeskedő árusok, de a kereskedelemnek véget kellett vetni, ugyanis mérgező anyagokkal is házaltak. A herbalizmus tudománya nemzedékről nemzedékre szállt.

René-Maurice Gattefossé az aromaterápia szakkifejezés megalkotója

GatefosséA napjainkban ismert aromaterápia alapjait a 19. és 20. századi francia és olasz tudósok rakták le, az aromaterápia szakkifejezés megalkotását dr. René-Maurice Gattefossé vegyésznek tulajdonítják. Ő az illóolajok kutatásának fontos lépéséhez egy 1910-es balesete juttatta el, amikor egy laboratóriumi kísérlet során bekövetkezett robbanásban súlyos égési sérüléseket szerzett a kezén, amelyet reflexből nyomban bele is mártott a legközelebbi folyadékba – ami épp egy levendulaolajat tartalmazó tartály volt. Azt tapasztalta, hogy e véletlen levendulaolaj-kezelés nyomán enyhültek fájdalmai és határozottan felgyorsult a gyógyulási folyamat is. Gattefosse illóolajokkal gyógyította az első világháborúban sebesülést szerzett katonákat. 

Marguerite Maury a modern aromaterápiás gyakorlat alapítója:

Marguerite MauryMarguerite Maury, akit a modern aromaterápiás gyakorlat alapítójaként ismernek, kutatásai során felismerte az illóolajok belégzés és a bőrön át felszívódás útján való felhasználását. Európa-szerte tartott előadásokat az illóolajok általa felfedezett tulajdonságairól, hatásairól, aromaterápiás klinikákat alapított Párizsban, Svájcban és Angliában. Nemzetközi díjakkal ismerték el az illóolajok és a kozmetológia terén végzett kutatásait.

 

Az aromaterápia  pár évtizedre háttérbe szorult, de aztán a kilencvenes évek wellness-forradalmával világszerte elterjedt. Az illóolajokat már párologtatva, masszázsolajként vagy fürdővízbe téve használták, eleinte csak a minél teljesebb kényeztetés kedvéért, aztán egyre változatosabb gyógyító hatásokat tulajdonítva az illatanyagoknak. Az aromaterápia ma is reneszánszát éli.

Érezz rá!

Foglald le a helyedet illatélményeink egyikére és hagyd magad elvarátzsolni az esszenciális olajok által! 

Vedd birtokba!

Több lehetőség is van arra, hogy hozzájuss a terápiás tisztaságú illóolajokhoz, döntsd el, melyik kényelmesebb a számodra! 

Kapcsolatfelvétel

Név: Zsámboki Tímea
Email: info@olajkaland.hu
Telefon: +36 30 294 6090 

Megkeresés tárgya
Hírlevél

Kérem a hírleveleket, DM anyagokat!

Elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatót

Jognyilatkozat
Jelen weboldal nem a doTERRA vagy bármely kapcsolt vállalkozásának hivatalos weboldala, az azon elhelyezett tartalmak nem minősülnek a vállalat hivatalos közléseinek, a honlapon közzétett információkért semmilyen felelősséget nem vállal. Minden védjegy vagy bejegyzett védjegyet tartalmazó szimbólum a dōTERRA Holdings, LLC védjegye vagy bejegyzett védjegye.